S příchod podzimu, a hlavně zimy přichází nejen chladné počasí, ale často také různé virózy. Ty obvykle nebývají příliš nebezpečné, ale jsou otravné, a hlavně velice nakažlivé. Stačí, aby v tramvaji nebo autobusu někdo zakašlal a můžete rozšířit řady chorých i vy. Naštěstí existuje dobrá prevence, která dokáže skvělým způsobem posílit váš imunitní systém. Jedná se o klasický česnek, který má v kuchyni po ruce každá dobrá hospodyňka.
Léčivé schopnosti
Každé malé dítě ví, že při nachlazení jsou důležité vitamíny, zejména pak C. Ty můžete do těla dostávat pomocí pomerančů a dalších citrusových plodů pocházejících ze zahraničí, nebo se můžete spolehnout na naše zdroje a zařadit do jídelníčku ve větší míře česnek, který je také velice bohatý na vitamín C. Obsahuje však ale i další prvky, které vám mohou s nemocí pomoci zatočit rychle a efektivně. Hořčík, draslík, vápník nebo železo vám mohou také velkou měrou pomoci od nachlazení. Navíc jsou součástí česneku i flavonoidy, která pozitivním způsobem působí na lidskou cévní soustavu. Roztahují cévy, ničí špatný cholesterol a snižují krevní tlak.
Možností použití
Česnek je poměrně znám pro svou štiplavou chuť, zvláště ten český. Pokud s tím máte trochu problémy, můžete ho vždy zajíst chlebem s trochou špeku. Není však nutné ho konzumovat pouze zasyrova. Kvalitní česnek dobře účinkuje i když se tepelně zpracuje. Můžete ho tak začít přidávat do polévek, omáček nebo pod maso. Nevadí-li vám trocha toho čekání, můžete si česnek i naložit. K tomu můžete použít med nebo olivový olej. Chcete-li z česneku dostat opravdu všechny zdraví prospěšné složky, naložte ho na dva týdny do slaného nálevu a uložte někam do tepla a tmy. Takto naložený česnek začne kvasit, díky čemuž se jeho síla ještě znásobí. Výsledný produkt možná není nejchutnější, ale buďte si jistí, že se jedná o vitamínovou pumu, která vám pomůže zmírnit jak již probíhající onemocnění, tak posílit imunitu do takové míry, že se vám nachlazení bude na míle vyhýbat.